miercuri, 12 martie 2014

Ce este defragmentarea?


           Atunci când conţinutul unui fişier este distribuit în locaţii diferite pe suprafaţa de stocare a hard disk-ului acesta este fragmentat. Fragmentarea nu pune nici o clipă în pericol integritatea datelor stocate, în schimb face ca viteza de accesare a unui fişier să scadă ca urmare a deplasării repetate a capului de citire/scriere în diferite puncte ale suprafeţei de stocare.

Prin defragmentare - fragmenetele aparţinând unui fişier sunt mutate în aceiaşi locaţie pe suprafaţa discului, ceea ce face ca viteza de accesare să nu fie limitată decât de performanţele tehnice ale hard disk-ului.

Cum apare fragmentarea fişierelor?

Pe un hard disk proaspăt formatat nu apare problema fragmentării deoarece spaţiul de stocare este umplut în ordine.  Acest lucru nu mai este posibil după ce a intervenit ştergerea de fişiere. Golurile care apar datorită ştergerii de fişiere sunt umplute cu alte fişiere dar care nu au exact aceleaşi dimensiuni ca şi fişierele şterse. Dacă un fişier nu încape în spaţiul de stocare eliberat, acesta va fi împărţit în fragmente şi distribuit în alte zone de stocare disponibile.


Sa defragmentam în Windows

Disk Defragmenter este utiliatarul care vine la pachet cu sistemul de operare Windows. Acesta poate fi pornit printr-un clic pe butonul Defragmentare acum (Defragment now) din secţiuneaInstrumente (Tools) a unei unităţi de stocare.

Primul pas: alegem partitia pe care vrem sa o defragmentam, click dreapta pe ea dupa care selectam Properties.


In fereastra aparuta selectam in meniu sectiunea Tools dupa care dam click pe Defragment now 


...in continuare alegem partitia din fereastra de management pentru defragmentarea partitiilor de pe HardDisk pe care vrem sa o defragmentam, dam click dreapta pe aceasta si selectam Defragment


...procesul de defragmentare a inceput


...finalul arata cam asa:



Mai întai este recomandabil să analizăm gradul de fragmentare executând  un clic pe butonul Analiză (Analyze). Windows va analiza procentul de fragmentare a fişierelor şi ne va anunţa dacă este indicat sau nu să rulamprocedura de defragmentare.
Defragmentarea se realizeză doar asupra fişierelor din partiţia selecta selectată. Va trebui să rulăm procedura de defragmentare pentru fiecare partiţie în parte.
Procesul de defragmentare este un mare consumator de timp. În funcţie de mărimea unităţii defragmentate dar şi de gradul de fragmentare acest proces poate dura chiar şi ore întregi. Dacă avem de lucru la calculator putem opri în orice moment defragmentarea pritr-un clic pe butonul Oprire (Stop) sau Pauză (Pause)
Nu putem defragmenta în bune condiţii un disc care nu are cel puţin 15% spaţiu de stocare liber. Windows ne va avertiza dacă discul pe care dorim să-l defragmentăm nu întruneşte procentul de spaţiu liber necesar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

windows 11

  Vă prezentăm Windows 11 O nouă experiență Windows, care vă apropie mai mult de persoanele și de lucrurile pe care le îndrăgiți. Beneficiaț...