Nu defragmentati SSD-ul pe Windows XP sau Windows Vista
SSD-urile nu au nevoie de defragmentare pentru ca sectoarele de stocare ale SSD-ului au un numar limitat de scrieri/ citiri. Defragmentarea face exact lucrul acesta. In plus, nu aveti nevoie de asa ceva, pentru ca nu o sa va aduca niciun beneficiu, niciun spor de performanta. Cel mult puteti sa faceti oaliniere a SSD-ului.
Defragmentarea este benefica doar hardurilor cu platane pentru ca bratul mecanic trebuie sa se deplaseze pe platane ca sa citeasca datele. Nu este cazul la SSD-uri pentru ca nu avem miscari mecanice, ele fiind concepute pentru a scrie si citi datele din orice sector.
Totusi, in Windows 8.1 si Windows 10 avem optimizare. Folositi acel tool fara grija.
Nu stergeti datele cu gandul ca le recuperati usor
Asta este cel mai mare dezavantaj al SSD-urilor. Datele nu se recupereaza atat de usor asa cum procedam la harduri. Chiar daca sunt firme care recupereaza date de pe SSD, in momentul in care zona de scriere/ citire are probleme cu greu se mai pot salva date.
Lucrurile acestea sunt intalnite tot mai des la cei care folosesc sisteme de operare vechi, care nu suporta TRIM sau cei care folosesc mai multe SSD-uri vechi, in RAID, care nu beneficiaza de functia TRIM. Controller-le noi, de pe noile SSD-uri pot rula si in RAID, fara a avea probleme cu functia TRIM.
Ce este TRIM?
TRIM face legatura intre sistemul de operare si controller-ul SSD-ului.El organizeaza fisierele pentru ca acestea sa fie organizate, sa fie „la indemana” pentru a fi accesate mai repede.Recomand ca functia TRIM sa fie folosita o data pe zi, in cazul in care nu avem un sistem de operare care sa faca automat lucrul acesta.
Cu alte cuvinte TRIM este o comanda introdusa SSD-urilor pentru a informa stergerea datelor de pe dispozitiv. De fapt si de drept, in momentul in care folosim tasta DELETE fisierele nu se sterg. Aceste fisiere le inlocuiesc pe cele vechi.
Nu folosi Windows Xp, Windows Vista daca tocmai ti-ai luat SSD
Acelasi lucru este valabil si pentru distributiile vechi de Linux. Sistemele de operare care beneficiaza de functia TRIM „anunta” controller-ul ca fisierul a fost sters cu comanda TRIM si sectoarele de date sunt eliberate instantaneu.
Neavand aceasta functie activata face ca SSD-ul sa ruleze din ce in ce mai greu, pe masura ce se scriu date pe acesta.
Între timp au apărut programe care să ne ajute să optimizăm SSD-ul și pentru aceste sisteme de operare. Primul care îmi vine în minte este SSD Tweaker. Aveți aici câteva lucruri interesante despre acesta.
Nu stoca date pe el pana il ocupi de tot
SSD-ul nu este unitate de stocare, tocmai de aceea se recomanda un hard extern sau un HDD normal daca se poate. Pentru ca SSD-ul sa ruleze optim trebuie ca acesta sa nu fie ocupat 100%. Asadar, daca va ganditi sa achizitionati un SSD mic, ar fi bine sa luati in calcul faptul ca programele ar trebui sa nu depaseasca jumatate din spatiul acestuia.
Nu depozita fisiere mari
E si greu de realizat lucrul asta, avand in vedere ca un SSD costa destul de mult raport GB/$. Totusi daca sunt fisiere pe care le accesati rar, cel mai bine ar fi sa folositi un alt hard normal pentru stocarea acestuia.
Sper ca aceste lucruri sa va ajute daca lucrati pentru prima data cu un SSD. Nu este un moft, este o necesitate. Chiar totul functioneaza mult mai rapid, indiferent daca se conecteaza la o placa de baza pe SATA 2 sau la o placa de baza pe SATA 3.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu