O mare parte din oameni au mai multe calculatoare acasă, dar mai ales la serviciu. Atunci când se lucrează pe mai multe sisteme, este nevoie de o rețea pentru a partaja cu alți utilizatori și calculatoare, foldere și librării cu fișiere. Din păcate, puțini utilizatori știu cum se partajează în rețea și folosesc alte metode, cum ar fi e-mail-ul. Iată cum se partajează orice folder, cu rețeaua, în toate versiunile moderne de Windows:
NOTĂ: Acest ghid este pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Unele metode merg la fel în toate cele trei versiuni de Windows, altele doar într-una sau două. Pentru fiecare metodă specificăm în ce versiune de Windows funcționează. Dacă nu știi ce versiune de Windows folosești, citește acest ghid: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.
Mai întâi, află cu cine poți partaja și ce permisiuni poți acorda celor cu care partajezi în rețea
Înainte de a partaja un folder ori o bibliotecă în rețea, este util să știi ce opțiuni de partajare sunt disponibile. Deschide File Explorer, dă clic dreapta pe un folder ori o bibliotecă și alege "Oferiți acces pentru" (dacă folosești Windows 10) sau "Partajare cu" (dacă folosești Windows 7 sau Windows 8.1). Apoi, vezi ce opțiuni de partajare sunt disponibile:
- Eliminare acces (Windows 10) sau Nimeni (Windows 7) sau Oprire partajare (Windows 8.1) - aceste opțiuni, deși au nume diferite în funcție de versiunea de Windows folosită, opresc partajarea elementului selectat cu alte sisteme și dispozitive din rețea.
- Grup de domiciliu (vizualizare) sau Grup de domiciliu (citire) - prima opțiune este folosită în Windows 10 și Windows 8.1, iar a doua în Windows 7. Partajează elementul selectat cu alte calculatoare și dispozitive din Grupul de domiciliu și permite doar citirea/vizualizarea elementului respectiv. Elementul nu mai este partajat atunci când te deconectezi de la Grupul de domiciliu.
- Grup de domiciliu (vizualizare și editare) sau Grup de domiciliu (citire/scriere) - prima opțiune este folosită în Windows 10 și Windows 8.1, iar a doua în Windows 7. Aceasta partajează elementul selectat cu Grupul de domiciliu, oferind drepturi de citire, vizualizare, editare, schimbare și ștergere a elementului, celor cu care este partajat. Elementul nu mai este partajat atunci când te deconectezi de la Grupul de domiciliu.
- Numele unor conturi de utilizator - dacă există ale conturi de utilizator pe sistemul tău cu Windows, le vezi listate în opțiunile de partajare. Un cont de utilizator poate exista pe un PC sau mai multe, iar un element partajat cu un cont de utilizator devine disponibil pentru acel cont indiferent de PC-ul unde se află. Dacă vrei să-i oferi acelui utilizator permisiuni în plus față de citire și vizualizare, este mai bine să alegi următoarea opțiune de partajare din lista.
- Anumite persoane - îți permite să partajezi elementul ales cu unul sau mai mulți utilizatori, grupuri de utilizatori (inclusiv Grupul de domiciliu), precum și să setezi în detaliu permisiunile de acces pentru fiecare. O opțiune interesantă este că-ți permite să partajezi cu grupul Everyone, însemnând orice PC și utilizator din rețea.
Dacă alegi Anumite persoane, poți configura în detaliu permisiunile oferite. Poți adăuga sau șterge orice număr de utilizatori și grupuri de utilizatori cu acces la elementul respectiv. Pentru fiecare poți alege una dintre următoarele permisiuni:
- Citire - utilizatorul sau grupul respectiv poate doar să vadă și să citească elementul partajat. Nu-l poate schimba sau șterge.
- Citire/scriere - utilizatorul sau grupul respectiv poate să vadă, citească, edita, modifica și șterge elementul partajat.
- Eliminare - utilizatorul sau grupul nu mai are acces la elementul partajat.
Acum știi cu cine poți partaja și ce permisiuni poți oferi. Hai să vedem și cum faci partajarea, pas cu pas:
Cum partajezi un folder sau o bibliotecă, folosind meniul clic dreapta (toate versiunile de Windows)
Deschide File Explorer, găsește elementul pe care vrei să-l partajezi și dă clic dreapta pe el. În meniul contextual, alege "Oferiți acces pentru" (dacă folosești Windows 10) sau "Partajare cu" (dacă folosești Windows 7 sau Windows 8.1). Apoi, alege utilizatorul sau grupul cu care vrei să partajezi.
În funcție de ceea ce partajezi și cu cine, este posibil să fii rugat(ă) să confirmi că vrei să partajezi elementul ales. Dacă primești o astfel de întrebare, alege "Da, se partajează elementele".
Dacă nu ești întrebat(ă) nimic, elementul este partajat automat cu contul sau grupul ales.
Cum partajezi un folder ori o bibliotecă, folosind fila Partajare din interfața de tip panglică (Windows 10 și Windows 8.1)
Dacă folosești Windows 10 sau Windows 8.1, poți partaja folosind și interfața de tip panglică din File Explorer. Mai întâi, navighează la folderul sau biblioteca pe care vrei să o partajezi. Apoi, apasă pe fila Partajare și, în secțiunea "Partajare cu", alege cu cine vrei să partajezi.
Este posibil să fii rugat(ă) să confirmi că vrei să partajezi elementul ales. Dacă primești o astfel de întrebare, alege "Da, se partajează elementele". Altfel, elementul este partajat automat, în funcție de alegerea făcută.
Cum partajezi un folder sau o bibliotecă, folosind meniul Partajează Cu din Windows Explorer (doar în Windows 7)
Dacă ai Windows 7, deschide Windows Explorer, navighează la elementul dorit și alege-l cu mouse-ul. În bara de unelte de sus, dă clic pe "Partajare cu" și, în meniul care se deschide, alege cu cine vrei să partajezi.
Cum partajezi un folder sau bibliotecă, cu anumite persoane (toate versiunile de Windows)
În toate metodele de partajare menționate mai devreme, există o opțiune pe care o poți alege, cu numele "Anumite persoane". Când o alegi, se deschide un expert pentru alegerea persoanelor și grupurilor cu care partajezi. Expertul se numește "Acces în rețea" (în Windows 10) sau "Partajare Fișiere" (în Windows 7 și Windows 8.1).
După ce alegi un utilizator sau un grup, apasă Adăugare.
Acesta este adăugat la lista de conturi și grupuri care au acces la elementul partajat. Pentru fiecare cont și grup, dă clic pe nivelul de permisiuni din dreapta și alege nivelul dorit din listă.
Poți adăuga sau șterge câte grupuri și câți utilizatori dorești. Când ești mulțumit(ă) de setările făcute, apasă pe Partajare. Windows te notifică de faptul că elementul este partajat. Apasă pe Terminat.
Cum oprești partajarea unui folder sau a unei biblioteci, în Windows (toate versiunile)
Un mod prin care poți opri partajarea unui folder sau a unei biblioteci este să dai clic dreapta pe elementul respectiv și să alegi "Oferiți acces pentru" (dacă folosești Windows 10) sau "Partajare cu" (dacă folosești Windows 7 sau Windows 8.1). În meniul care se deschide, alege:
- Eliminare acces - dacă folosești Windows 10
- Nimeni - dacă folosești Windows 7
- Oprire partajare - dacă folosești Windows 8.1
O altă metodă implică folosirea interfeței de tip panglică din File Explorer, în Windows 10 sau Windows 8.1. Alege elementul pe care nu mai vrei să-l partajezi, dă clic pe fila Partajare și apasă butonul Eliminare Acces (dacă folosești Windows 10) sau Oprire Partajare (dacă folosești Windows 8.1).
În funcție de ceea ce oprești din partajare, este posibil să fie nevoie să-ți confirmi alegerea făcută. Dacă ești întrebat(ă), alege "Oprire partajare" și elementul respectiv nu mai este partajat cu nimeni. Pentru anumite elemente nu va fi nevoie de confirmare.
Dacă vrei să oprești partajarea unui folder cu doar un grup sau un utilizator, citește secțiunea noastră despre cum partajezi cu anumite persoane. Șterge acele persoane sau grupuri din lista de acces și păstrează-le pe cele pe care vrei.
Ce fac dacă nu văd opțiunile de partajare prezentate?
Dacă nu vezi opțiunile de partajare prezentate în acest ghid, atunci tot ce vezi sunt referințe către "Partajare complexă". Asta înseamnă că expertul pentru partajare este dezactivat.
Pentru a-l activa, deschide Opțiuni Folder și mergi la fila Vizualizare. În lista de setări complexe, derulează în jos și bifează căsuța "Se utilizează expertul de partajare". Apoi, apasă pe OK.
Ți-a fost util acest ghid?
Sperăm că acest ghid ți-a arătat suficiente lucruri încât să poți partaja cu ușurință în rețea. Dacă ai întrebări sau probleme, nu ezita să lași un comentariu și hai să discutăm.