În acest ghid vă vom explica cum să modificaţi setările de dată şi oră în Windows 7. Vă vom prezenta cum să vă personalizaţi formatul datei şi orei, cum să setaţi în bara de activităţi ceasuri suplimentare cu fusuri orare diferite, cum să actualizaţi ceasul de la un server de timp disponibil pe Internet şi cum să modificaţi setările de sincronizare a timpului.
Schimbarea datei, orei şi a formatului acestora
Pentru a schimba data şi ora în Windows 7 va trebui să faceţi clic-dreapta pe ceasul din bara de activităţi. Apoi, din meniul clic-dreapta, selectaţi"Modificare dată/oră". Alternativ, aveţi posibilitatea să faceţi clic pe ceasul din bara de activităţi şi apoi pe "Modificare setări pentru dată și oră".
O fereastră nouă se va deschide cu trei file: Data şi ora, Ceasuri suplimentare şi Timp Internet.
Pe prima filă puteţi modifica data, ora şi fusul orar. De asemenea, există informaţii despre ora de vară. Aveţi posibilitatea să selectaţi dacă doriţi să fiţi înştiinţat sau nu atunci când se schimbă ora.
Pentru a modifica data şi ora apăsaţi pe butonul "Modificare dată şi oră".
În fereastra nou deschisă, setaţi ora şi data corespunzătoare. În calendar dacă apăsaţi pe numele lunii puteţi selecta perioade mai lungi sau mai scurte de timp. Astfel veţi putea vedea toate lunile din anul în curs şi, dacă veţi continua să faceţi clic, veți vedea toţi anii din acest deceniu şi, în final, toate deceniile din acest secol. Vă puteţi întoarce din nou la data curentă prin selectarea cele mai apropiate decade, apoi anul, luna şi ziua. De asemenea, puteţi utiliza săgeţile mici din stânga şi dreapta pentru a vă muta de la un deceniu/an/lună/zi la un altul/alta.
În aceeaşi fereastră există o legătură către "Modificare setări calendar". Apăsaţi pe aceasta dacă doriţi să modificaţi formatul de dată sau de oră.
Se va deschide fereastra "Particularizare format". Aici aveţi posibilitatea de a schimba formatul datei. Există două formate de dată care se pot folosi:"Dată scurtă" şi "Dată lungă". Data scurtă apare în dreapta barei de activităţi sub ceas şi data lungă apare numai atunci când treceţi sau faceţi clic pe ceasul din această bară.
Aveţi posibilitatea să utilizaţi meniul cascadă pentru a alege din lista de stiluri diferite de date sau puteţi edita direct fiecare stil.
De exemplu, să presupunem că doriţi să se afişeze data scurtă astfel: Miercuri, 01 / Ian. - 09. Pentru aceasta va trebui să scrieţi în caseta de text aferentă datei scurte codul: zzzz, z / LLL - aaaa. După cum observaţi, puteţi adăuga semne de punctuaţie cum ar fi ". , / - " şi spaţii, între codurile implicite ale zilei, lunii sau ale anului. O restricţie care se observă este că nu se poate introduce LLLL (codul numelui complet al unei luni) în formatul de dată scurtă. Se pare că acest cod funcţionează doar în formatul de dată lungă.
Astfel va arăta ceasul în bara de activităţi.
Apoi, aveţi posibilitatea să alegeţi un interval de ani, astfel încât atunci când un an cu două cifre este înscris, acesta va fi interpretat corect.
Puteţi alege, de asemenea, în prima zi a săptămânii, care poate varia în funcţie de ţară.
NOTĂ: Dacă nu sunteţi mulţumit cu setările pe care le-aţi făcut, utilizaţi butonul Reiniţializare. Aceasta restabileşte valorile implicite ale sistemului pentru numere, monedă, oră şi dată.
Pe aceeaşi fereastră "Particularizare format", penultima este fila numită Oră. Aici puteţi edita formatul orei. Aceasta se realizează în acelaşi mod în care a fost descris pentru formatul datei. Avem de asemenea două stiluri asemănătoare celor de la dată: "Oră scurtă" şi "Oră lungă". Formatul scurt se va afişa pe bara de activităţi, iar cel lung va apărea numai dacă faceţi clic pe ceasul din bara de activităţi.
Aici puteţi redenumi, de asemenea, simbolurile AM şi PM. De exemplu, le puteţi înlocui cu Zi şi Noapte sau Dimineaţa şi Seara.
Când aţi terminat editarea, apăsaţi pe butonul OK din fereastra curentă, apoi din nou pe butonul OK din fereastra de "Regiune şi Limbă" şi, în sfârşit, încă o dată pe butonul OK din fereastra "Setări pentru dată și oră".
Cum se modifică fusul orar
Pentru a modifica fusul orar trebuie să deschideţi fereastra "Dată şi Oră". Apăsaţi clic-dreapta pe ceasul din bara de activităţi şi selectaţi "Modificare dată/oră" din meniul afişat. Alternativ, puteţi căuta "modificare fus orar" în căsuţa de căutare a "Meniului Start" şi selectaţi primul rezultat afişat. Fereastra "Dată şi oră" se va deschide.
Acum apăsați pe "Modificare fus orar".
În această fereastră, apăsaţi pe meniul tip cascadă şi selectaţi fusul orar corespunzător zonei. Apoi apăsaţi butonul OK şi, dacă nu aveţi nimic altceva de a modificat, faceţi clic din nou pe butonul OK.
În funcţie de fusul orar al zonei dumneavoastră opţiunea "Reglarea automată a ceasului la modificarea orei de vară" va fi disponibil sau nu. Dacă doriţi ca "Ora de vară" să fie activată activaţi caseta de selectare din faţa opţiunii selectată, dacă nu, deselectaţi-o.
Cum se adaugă mai multe ceasuri pentru fusuri orare diferite
Pentru a adăuga ceasuri suplimentare pentru fusuri orare diferite, trebuie să vă deschideţi fereastra "Dată şi oră". De asemenea, în caseta de căutare din "Meniul Start" puteţi scrie "adăugare ceas" şi apoi faceţi clic pe primul rezultat. Fereastra "Dată şi oră" se va deschide.
În fereastră, mergeţi la fila "Ceasuri suplimentare". Apoi bifaţi caseta de selectare din faţa fiecărei opţiuni "Afişaţi ceas" şi apoi le puteţi configura.
Din meniul cascadă puteţi selecta fusul orar corespunzător şi apoi scrie un nume de afişare pe ecran pentru fiecare ceas. Când aţi terminat faceţi clic pe OK.
De exemplu, am adăugat un ceas pentru "(UTC - 08:00) Ora coastei Pacificului" pe care l-am numit America de Nord şi un alt ceas pentru "(UTC+10) Canberra, Melbourne, Sydney" cu numele de Australia.
Pentru a vedea ceasurile suplimentare, treceţi cu mouse-ul peste ceasul afişat în bara de activităţi sau faceţi clic pe acesta.
Modificarea setărilor de sincronizare de pe internet
Dacă doriţi să schimbaţi serverul pe care îl utilizează Windows 7 pentru a actualiza automat ora pe PC-ul dumneavoastră, deschideţi fereastra Dată şi oră şi selectaţi fila "Timp Internet".
Aici puteţi vedea care este situl curent de pe care se sincronizează PC-ul dumneavoastră, când este programată următoarea sincronizare, când a fost făcută ultima sincronizare şi dacă aceasta a avut succes sau nu. Pentru a modifica setările, faceţi clic pe "Modificare setări".
Aveţi posibilitatea să selectaţi dacă doriţi sau nu sincronizarea cu un server de timp internet. Aceasta se realizează prin selectarea sau deselectarea casetei din faţa opţiunii "Sincronizarea cu un server de timp Internet".
Apoi, din lista de tip cascadă puteţi selecta un server de timp diferit. Dacă preferaţi un server de timp care nu este prezent în lista cascadă, aveţi posibilitatea să copiaţi şi să lipiţi adresa web a acestuia în câmpul de text.
Dacă doriţi să actualizaţi manual ora de pe calculatorul dumneavoastră şi să îl sincronizaţi cu servere de timp de specialitate de pe Internet, faceţi clic pe butonul "Actualizare acum" apoi apăsaţi pe OK şi din nou pe OK în fereastra "Dată şi Oră".
Concluzii
Particularizarea setărilor de dată şi oră implică destul de multe de ferestre şi destul de mulţi paşi, dar nu este complicat. Cele mai multe dintre meniuri şi opţiuni sunt ușor de înțeles. Opţiunile, cum ar fi să adăugaţi două ceasuri suplimentare pentru fusuri orare diferite, vă pot fi foarte utile dacă lucraţi cu oameni din țări diferite. Cu un singur clic puteţi vedea ora din ţara lor şi programa întâlniri la un moment potrivit pentru toată lumea.