Am decis să scriem acest micuț articol cu privire la conectorul DVI și diferențele dintre DVI-D, DVI-I și DVI-A.
DVI este prescurtarea de la Digital Video Interface și a fost dezvoltată de către Digital Display Working Group în anul 1999, acesta fiind creat să definească un standard pentru transferul de conținut digital video.
Aceste conexiuni DVI le găsim pe majoritatea plăcilor video atât de generație nouă cât și pe cele de generație veche, le-am văzut cu toți, este acel conector de culoare albă însă nu toți am avut curiozitatea să aprofundăm subiectul până când cel mai probabil nu am întâmpinat incompatibilitatea dintre un cablu DVI-I și o mufa DVI-D.
În funcție de semnalul transmis conexiunea DVI vine cu 3 nume diferite :
- DVI-D (Trasmite semnal în format digital - single link, dual link)
- DVD-I (Trasmite semnal Digital și Analog - single link, dual link )
- DVI-A (trasmite doar semnal in format analog)
După cum puteți vedea în pozele de mai jos avem două cabluri: DVI-I (Single link), DL-DVI-I (Dual link) și un connector DVI-A(Analog)
Atenție Mare – Cablul cu conector DVI-A nu va putea fi conectat la o placă video dotată cu mufă mamă DVI-D, doar la cele cu mufă DVI-I, cum puteți observa în imaginea de mai jos.
Anumite plăci video sunt dotate din fabrica cu connectori DVI-I si DVI-D:
Conectorul DVI este folosit în special la PC pentru a înlocui batrânul VGA însă îl găsim și la videoproiectoare și console.
Cablurile DVI-I au foarte mare flexibilitate si pot trasmite semnale DVI-D si DVI-A.
Conexiunile DVI-D si DVI-I vin in formate Single Link si Dual Link, conectorul DVI Dual Link deține mai multi pini si permite o rezolutie 3840x 2400 @ 41 Hz VS conexiunile Single Link care pot trasmite o rezolutie de pana la 1920 x 1080 @ 60 Hz.
Dupa cum puteți vedea în pozele de mai jos diferențele dintre DVI-I (Single Link) si DL-DVI-I(Dual Link ) cât și DVI-D (Single Link) și DL-DVI-D(Dual Link).