duminică, 31 ianuarie 2016

vineri, 22 ianuarie 2016

Cum sa eliberezi spatiu pe Hard Disk, in Windows?

Cand ai cumparat calculatorul/laptopul ai crezut ca spatiul hdd-ului va fi suficient, dar in timp acesta s-a imputinat si ai primit alerta low disk space.
Din nefericire este mult mai usor sa incarci cu informatie un hdd decat sa-l golesti. Cu atat de multe foldere si directoare, cum identifici ce ocupa spatiu.
WinDirStat este un program opensource pentru Windows, care te ajuta la identificarea mentionata mai sus.
Acest program iti scaneaza hard disk-urile si iti arata un detaliu sumar grafic pe culori cu ce ocupa mai mult spatiu. Fiecarui tip de fisier (MP3, ZIP, EXE, JPEG, etc.) ii este asignata o culoare intr-un colaj de patrate mari sau mici, marimea depinzand de cat spatiu ocupa. 
Dupa ce ai identificat fisierele mari, folosind WinDirStat le poti sterge permanent.
Pentru a utiliza aplicatia urmareste imaginile de mai jos impreuna cu instructiunile:
  1. Descarca si instaleaza WinDirStat. Instaleaza cu setarile recomandate.
  2. Lanseaza WinDirStat si selecteaza driverele pe care vrei sa le scanezi.. Click „OK,” si asteapta 5 pana la 10 minute pentru finalizarea scanarii.
  3. Dupa finalizarea scanarii, va aparea un sumar pe ecran. In prima jumatate a interfetei sunt afisate unul sub altul fisiere si foldere sortate dupa marime. Daca dai click pe un fisier/folder, blocul de culoare corespunzator se va evidentia in a partea de jos.
  4. Alternativ poti da click pe blocurile de culoare mari pentru a gasi fisierele care ocupa mai mult spatiu.
  5. Odata ce ai identificat fisierele, click dreapta pe ele si alege „Delete (to Recycle Bin)” pentru a le sterge mai tarziu sau „Delete (no way to undelete)” pentru stergere permanenta.
Sfat: Nu te atinge de folderul WINDOWS, pentru a evita reinstalarea sistemului de operare.

Cum alegi sursa de alimentare pentru calculator?

Atunci cand alegi o sursa de calculator trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:
1. Puterea (watts)
2. Amperi pe alimentarea +12V
3. Calitatea sursei
4. Ce trebuie sa conectam la sursa?
5. Evaluarea eficientei 80+

1. Puterea (watts)
Fiecare componenta din calculator va avea nevoie de un numar de wati. Placa grafica tinde sa traga cea mai mare putere. Multe placi grafice au in cerinte specificata si puterea sursei de alimentare.  Mai jos cateva site-uri care va vor ajuta in alegerea sursei in functie de placa video utilizata:
–  http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page362.htm – in acest site vei gasi informatii despre cati wati sunt necesari pentru a alimenta placa video si ce tipuri de conectori trebuie folositi (discutat la punctul 4 de mai jos).
–  https://forum-en.msi.com/faq/article/power-requirements-for-graphics-cards – acest site pe langa informatiile legate de wati, ofera si informatiile despre amperajul  necesar pe alimentarea +12V (discutat la punctul 2)
–  http://outervision.com/power-supply-calculator – aici gasiti unul dintre cele mai bune calculatoare de putere(wati) in functie de procesorul grafic (GPU).

2. Amperi pe alimentarea +12V
Puterea (wati) nu sunt singurul lucru important pe care trebuie sa-l ai in vedere cand cauti o sursa, la unele placi video este necesara alimentarea suplimentara de +12V, pentru a determina de cati amperi ai nevoie pe acest traseu, utilizeaza https://forum-en.msi.com/faq/article/power-requirements-for-graphics-cards (in acest site vei gasi amperi necesari in functie de procesorul grafic – GPU).
Modalitati prin care poti afla amperajul unei surse:
a) verifici pe site-ul producatorului;
b) te uiti pe autocolantul sursei;
sursa-techsolo-650w-stp-650-20-4mb-2x4cpu-6xsata-3xmolex-6-2pcie-pfc~1549
Din imagine putem observa ca sursa are doua iesiri +12v fiecare cu 18A.
c) de asemenea, poti afla amperajul sursei cautand in acest sitehttp://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page541.htm
3. Calitatea sursei
Calitatea se refera la piesele utilizate in producerea sursei, adica condensatorii, tranzistorii, lipiturile etc. Pentru a gasi aceaste informatii trebuie sa cauti comentariile si review-urile despre sursa pe care doresti sa o achizitionezi. Poti incepe utilizand aceste doua site-uri  http://www.jonnyguru.com si http://www.hardwaresecrets.com.
Nu cumpara o sursa cu o calitate scazuta sau discutabila, pentru ca atunci cand se strica / arde are tendinta de a distruge si alte componente din calculator.
4. Ce trebuie sa conectam la sursa?
a) conectori placii video;
Placi video cu o performanta ridicata necesita alimentari suplimentare. Exista doua tipuri de conectori utilizati:
de 6 pini,
6pin
sau de 8 pini,
8pin
unele surse pot avea un conector 6 + 2 pini.
8-pin_pcie
Asa arata o placa video cu alimentare de 6 pini.
nvidia_quadro_fx_4600___molex
Pentru a afla de ce alimentator aveti nevoie puteti cauta placa grafica in acest sitehttp://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page541.htm. Sau folosind site-ul producatorului.

b) conectorii placii de baza;
Exista de obicei, doua tipuri de conexiuni care se conecteaza la placa de baza. Una de 24pini/20pini si una pentru procesor (CPU) de 4pini/8pini.
Cele mai multe surse au o alimentare de 20+4 pini. Care poate fi folosita atat pentru alimentarea placilor cu 20 pini, dar si pentru cele cu alimentare de 24 pini.
psu204pin
Unele surse au o alimentare de 4+4pini pentru procesor (CPU),
eps4plus4
dar cel mai des intalnite sunt alimentarile de 4 pini.
images

c) conectorii hdd-urilor si unitatilor optice (DVD-rom/DVD-RW);
Acesti conectori sunt de 2 tipuri, alimentare sata
cable-d-alimentation-sata-pour-disque-dur-noir
si alimentare molex (IDE).
LP4SATAFM12.B
5. Evaluarea eficientei 80+
80+ este o certificare pentru surse care arata eficienta energiei utilizate. Evaluarea 80+ inseamna ca are o eficienta de 80%, gold de 90% in sarcina de 50%. Cu alte cuvinte, la 50% utilizare a sursei, 80+ va pierde 20% energie sub forma de caldura, iar gold 80+ iroseste doar 10%.
80plus

windows 11

  Vă prezentăm Windows 11 O nouă experiență Windows, care vă apropie mai mult de persoanele și de lucrurile pe care le îndrăgiți. Beneficiaț...